Tervetuloa Asianajajaoikeuden killan 30. kokoontumiseen 14.12.2021

Asianajajaoikeuden killan aiheena on tällä kertaa:

Oikeudenkäynti- ja asianajokulut

Tilaisuus pidetään tiistaina 14.12.2021 klo 18.00 alkaen Helsingissä, Hotelli Scandic Parkin Imagine-kokoustilassa osoitteessa Mannerheimintie 46, (sisäänkäynti Dunckerinkadun puolelta).

Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun ja rikosoikeudenkäyntilain 9 luvun pääsääntö on se, että hävinnyt korvaa voittaneen osapuolen kohtuulliset oikeudenkäyntikulut tarpeellisista toimenpiteistä. Hallintoasioiden oikeudenkäyntilain mukaan korvausvelvollisuus syntyy, jos olisi kohtuutonta, että osapuoli joutuisi itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuus vaihtelee huomattavasti eri maissa. Kulusääntely vaikuttaa jutun osapuolten päätöksiin ja toimintaan monin tavoin jo ennen oikeudenkäyntiä. Korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen totesi virkaanastujaishaastattelussaan (HS 19.8.2019), että kohtuuttoman isot oikeudenkäyntikulut heikentävät oikeusturvaa. ”Asianajajien laskut nousevat keskituloiselle helposti liian suuriksi, eikä oikeusapu tai oikeusturvavakuutus poista pulmaa.” Leppänen pohti jonkinlaisia laskutuskattoja hillitsemään kuluja.
Tilaisuudessa ovat puheenvuoron luvanneet käyttää seuraavat henkilöt:
•    Tohtorikoulutettava Laura Sarasoja kertoo Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa tehdystä empiirisestä selvityksestä oikeudenkäyntikulujen määristä.
•    Asianajaja, OTT Jarkko Männistö kertoo muiden maiden kulujen korvausjärjestelmistä ja arvioi tarpeita kehittää suomalaista kulusääntelyä
•    Presidentti Tatu Leppänen kommentoi kuluselvityksen tietoja ja perustelee tarkemmin em. haastattelussa esittämiä näkemyksiään.
•    Lainsäädäntöneuvos Jukka Siro kertoo oikeusministeriössä laatimastaan oikeudenkäyntikuluja koskevasta arviomuistiosta ja sen saamasta lausuntopalautteesta, sekä hankkeen etenemissuunnitelmista.
Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki asianajajaoikeudesta kiinnostuneet asianajajat ja asianajotoimistoissa työskentelevät juristit sekä oikeustieteen, tuomioistuinlaitoksen ja valtionhallinnon edustajat. Asianajajia pyydetään välittämään tieto kokouksesta toimistossaan työskenteleville juristeille.
Väliaikatarjoilua varten pyydämme ilmoittamaan osallistumisesta tiistaihin 7.12.2021 mennessä käyttämällä ilmoittautumislomaketta osoitteessa: https://tinyurl.com/kilta12-2021
Kokoustilan aulassa on drinkki- ja kahvibaari ja pientä purtavaa ennen tilaisuuden alkua ja tilaisuuden puolivälin paikkeilla pidettävän tauon aikana (osallistujille maksuton).

Markku Fredman
kiltavanhin

 

25.1.2022 on vuorossa tilaisuus oikeudenkäyntien ulkoisesta rahoittamisesta.